2011-11-23

Luksian catering –opettaja ja opiskelijat Laulasmaassa

Leonardo Da Vinci- ulkomaanjakso opettajalle 31.10- 4.11.2011 ja opiskelijoille 31.10.-24.11.2011

Maanantai 31.10. – saapuminen ja sopimukset

Meitä on vastaanottamassa Tallinnan satamassa Katrin Kehtnasta. Maratalaiset jatkavat Laulasmaa Spahan 35 kilometrin päässä Tallinnasta. Tapaamme siellä Angelica Udeküllin, joka on paikan peakokk ja vastaa keittiötoiminnasta. Angelica on työskennellyt Suomessa ainakin Vaakunassa ja Tornissa, Ruotsissa keskustan ravintoloissa sekä laivoilla. 


Tutustumme keittiö- ,varasto- ja salitilohin sekä kierrämme koko hotellia myös ulkopuolelta. Kehtnan Katrin ja Kaidi lähtevät, annan heille tuliaisiksi omassa oppilaitoksessamme tehtyjä lusikkaleipiä kummallekin.

Ruokailun jälkeen kirjoitamme Angelican ja opiskelijoiden kanssa Learning Agreement- sopimukset työssäoppimisjaksolle. Selvittelen vielä bussiaikatauluja ja hintoja sekä internet-yhteyksiä. Opiskelijat saavat huoneeseensa verkkojohdon respasta nettiä varten. Tallinnaan menevän pikkubussin lippu maksaa 2,40 € ja ”pysäkki” on hotellin mäen päällä, keskustassa voi jäädä Solaris- kauppakeskuksen pysäkillä pois kyydistä.Illalla luen sähköpostit aulan koneelta ja menen nauttimaan kylpylän lämpimistä poreista sekä saunasta. Kylpylän palveluihin en enää toiste ehdikään tutustua viikon aikana.

Tiistai 1.11. – ensimmäinen työpäivä


Tiistaina tapaamme aamulla aulassa Angelican klo 9.00. Meillä on työvaatteet kassissa mukana ja meille näytetään pukutilat. Opiskelijat saavat pestä työ- ja muutkin vaatteensa talossa. Ruokailu kuuluu etuihin työpäivinä henkilökunnan tiloissa. Opiskelijat saavat käydä myös aamupalalla ja päivällisellä buffeessa. Henkilökunta maksaa lounaasta 2 €.  

Laulasmaa Spassa on ollut viime talvena vaihdossa opiskelijoita Ranskasta. Tällä hetkellä kylpylä- hotellissa on myös kaksi opiskelijaa työssäoppimassa Kehtnasta.


Tiistaina aamulla aloitamme siis kaikki työvuoromme klo 9.00. Janne menee leipuriksi, Carola buffet- ruokailuun ja Jasmiina  à la cartéen. Itse olen koko päivän vuorotellen jokaisen mukana ja työpäivämme päättyy klo 17.00. Angelica kertoo vielä keittiön toiminnasta ja selvitämme seuraavan päivän työvuorot. Meille valmistetaan kuumaa tehojuomaa, jossa on appelsiininmehua +kuoret, inkivääriä, chiliä ja minttua. Tämä juoma parantaa flunssan. Selvitämme huomisen päivän ohjelman ja Jasmiina siirtää kamerastani kuvia tietokoneelleen opinnäytetyötään varten.


Keskiviikko 2.11. – Tallinnassa Ruokamessuilla

Aamulla kävelemme opiskelijoiden kanssa bussipysäkille tai oikeastaan vain tien viereen, josta nousemme Tallinnaan menevän minibussin kyytiin. Tallinnassa ostan R-kioskista sarjalippuja eri paikkoihin kulkemisia varten. Virukeskuksen alakerrasta löydämme Piritaan päin lähtevän bussin. Bussissa seisomme koko matkan ja siellä on ahdasta, jollain on vielä hautajaiskukkalaite mukanaan ja siitäkin irtoaa kukkia tungoksessa. Kysyn paikalliselta poisjäämispysäkin paikkaa ja kohta jäämmekin pois kyydistä. Kysyn taas vastaantulijalta tietä Messukeskukseen ja löydämme perille Ruokamessuille.


Messuilla katselemme vuoden nuori kokki, vuoden nuori leipuri ja vuoden nuori tarjoilija- kilpailuja sekä tutustumme messualueeseen. Angelica on juontamassa ja tuomaroimassa vuoden nuori kokki- kisaa. Saamme maistella mm. erilaisia leipä- ja juomatuotteita ja huomaamme Ahlströmin esittelyssä uuden mallisia gn- vuokia. 


Takaisin messuilta lähdemme bussilla keskustaan. Käyn kysymässä Viru- hotellilla opastusta Rocca Al Mareen menosta ja päädymme sähköjohdinbussin kyytiin. Jäämme Zoo- pysäkillä pois ja kävelemme kauppakeskukseen. Käymme kaupoissa kiertelemässä ja syömässä. Kello lähenee puoli yhdeksää illalla ja nyt on aika lähteä etsimään pysäkkiä Laulasmaalle lähtevälle bussille. Haabersti- pysäkiltä viittoilen minibussin nro 237A ottamaan meidät kyytiin. Saavuttuamme Laulasmaalle käymme vielä kylän ainoassa pikkukaupassa. 

Jasmiina siirtää taas kuvat kamerastani itselleen ja Carola näyttää aloittamaansa blogia. Asumme eri rakennuksissa ja toivotan kaikille hyvät yöt. Lähden pimeää (säästötoimi? sillä illalla ei käytävissä ole valoja) käytävää pitkin pyrkimään ulos, mutta eksyn kellarikerrokseen! Lopulta löydän oikean oven ulos ja nyt on ollut sen verran toimintaa sekä jännitystä illassa, että luettuani vielä aulassa sähköpostit, menen huoneeseeni. 

Koulutusvastaava Ulla soittaa vielä illalla ja vaihdamme kuulumiset. Myös Katrin soittaa ja ilmoittaa noutavansa minut seuraavana aamuna vierailulle Kehtnan oppilaitokseen.

Torstai 3.11. – vierailu Kehtnassa

Aamupalan jälkeen käyn moikkaamassa Jannea keittiöllä. Hänen työvuoronsa on alkanut klo 7.00 ja Janne onkin jo aloittanut leipomaan pikkusämpylöitä buffet -pöytään. Aamulla Janne oli seikkaillut ensin hotellin käytävillä ennen kuin vastaanotosta tultiin avaamaan väliovia alakerran henkilökunnan pukutiloihin johtavaan käytävään.


Katrin tulee hakemaan minua Kehtnaan, jonne matkaa on noin 80 km ja ehdimmekin keskustella paljon. Puhumme sekaisin viroa, suomea ja englantia ja matka taittuu mukavasti. Katrin näyttää Raplan kaupunkia, jossa hän itse asuu. 

Kehtna on aika pieni paikka ja siellä on esimerkiksi vain yksi kauppa. Ajamme autoalan rakennusten kautta ja siellä rakennetaan uusia tiloja koulun toimintaan. Käymme tutustumassa uuteen opiskelija-asuntolaan, joka on vielä viimeisiä laitevarustuksia vaille valmis. Hienolta näyttää! Asuntola toimii myös hostellina, joten kannattaa pitää mielessä kun matkustelee Virossa. 


Kehtnan oppilaitoksessa on hiljattain aloitettu koulutusravintola- toiminta, mutta se on auki vielä vain torstaisin ja onkin nimeltään Neljapäev = torstai. Yleinen toiminta ja mm. ruokalista sekä päävastuussa keittiön ja salin puolella olevat opiskelijat on nähtävissä Facebook -sivulla, jota opiskelijat itse pitävät yllä.

Syömme Katrinin kanssa lounaan. Yllätyksenä meille tuodaan ensin omena- inkivääri teetä, nam :-D Syön possunlihaa makeassa chilikastikkeessa ja jälkiruokana on suklaafondant tyrnisoseen kera. Englanninkielen opettaja on pöydässämme myös syömässä ja hän pyytää tarjoilijaa palvelemaan englanniksi. Koulutusravintolassa vuorossa olevat opiskelijat on jaettu keittiö- ja salityöntekijöihin puoliksi. Sali hoitaa tarjoilun lisäksi maksuliikenteen koulutusravintolassa, ruokalistan kirjoituksen, facebookin ja salin somistuksen. Keittiövuoro huolehtii ruoasta koulutusravintolassa ja bistroruokasalissa.

Lounaan jälkeen seuraan keittiössä 3.vuoden opiskelijoiden työskentelyä sekä vielä heidän jälkeensä aikuisopiskelijoiden annosruokien valmistusta. Lopuksi arvioimme nämä ruoka- annokset. Keskustelemme opettajan kanssa heidän ja meidän opiskelijoiden opetuksesta, käytöksestä sekä oppimisvälineistä ja työvaatteista. Opiskelijat eivät saa siellä ruokailla ilmaiseksi, vaan saavat ruokarahaa 2€ päivässä, jota kaikki eivät käytä syömiseen koulussa. Ruokia ei saa maistella. Koulupäivä on tänään pitkä klo 6.30- 16.00, mutta opiskelijat ovat itse päättäneet tulla aiemmin ehtiäkseen tehdä kaikki tarvittavat työt. Normaalisti he olisivat aloittaneet päivän vasta klo 8.15.


Päivän päätteeksi osallistun opiskelijoille annettavaan palautekeskusteluun, jossa ovat mukana keittiöstä ja salista vastaavat opettajat. 

Klo 17.30 pääsemme lähtemään Kehtnasta.  Pääsen kyydillä Tallinnaan, ja siellä nousen Laulasmaahan menevän pikkubussin kyytiin, Solaris –ostoskeskuksen luona.
Illalla Laulasmaassa keskustelemme opiskelijoiden kanssa Luksiassa opiskelusta ja mm. Taitossa työvuorojen töistä sekä opetuksesta. 

Perjantai 4.11. – Tallinnan työssäoppimispaikkoja kiertämässä

Käyn aamulla ottamassa valokuvia kylpylän rannasta sekä muuten ulkoympäristöstä.

Käyn myös vielä tervehtimässä keittiöllä, jossa Janne taas jo onkin leipurin töissä. 

Lähden Tallinnaan , jossa osallistun HETA-ECVET –hankkeen catering- työryhmän kokoukseen samalla tutustuen työssäoppimispaikkoihin. Ensin tapaamme ravintola Resto Leib ja Aed: ssa, jossa meille kerrotaan paikan toiminnasta ja myös työssäoppija tulee esittäytymään. Seuraavaksi lähdemme ravintola Mannerheimiin, jossa saamme maisteltavaksi mm- vorschmack- annoksen sekä pääruokamaistiaisina ankkaa sekä naudanfileetä. Meille kerrotaan paikan ideasta ja Mannerheimin näkymisestä sisustuksessa sekä ruokalistassa. Viimeiseksi tutustumme Neh- ravintolaan, jossa ensin juomme kahvia/teetä tai kaakaota. Yksi erikoisimmista jälkiruoka-annoksista on nimeltään linnunpesä ja siinä on risuista tehdyssä korissa mini-mustikkamuffinsseja.  Ruokailujen lomassa keskustelemme opiskelijavaihdosta ja sen toimivuudesta. Nyt alkaa olla kiire satamaan takaisin Suomeen lähtevään laivaan. 


Tapaan satamassa autoalan opettajan Ossin ja opiskelijat Sampsan sekä Janin. Laivalla tapaan vielä Varian opettajat Päivin ja Arton. Jutustelemme koko matkan ja vaihdamme mielipiteitä Viron matkastamme. Mieheni tulee hakemaan Helsingistä ja Ossi sekä Sampsa tulevat kyydissämme Lohjalle. Mukavat muistot mielessäni matka jatkuu vielä kotiin asti ja tulevalla viikolla kerron töissä kuulumisia Virosta.

teksti ja kuvat: Riitta Salonen, Luksia
No comments:

Post a Comment